Slow Food

Slow Food jest międzynarodową organizacją non-profit, która w swoim manifeście określa swój podstawowy cel funkcjonowania jako: "ochronę prawa do smaku".

Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.


W ciągu 15 lat swego istnienia Slow Food z małego regionalnego ruchu rozrósł się w znacznym stopniu i przekształcił w międzynarodowy ruch zrzeszający ponad 60 tysięcy członków na wszystkich kontynentach, co samo w sobie doskonale świadczy o potrzebie istnienia takiej organizacji i filozofii, jaka się za nią kryje. Struktura organizacyjna ruchu opiera się na tzw. conviviach, zrzeszeniach osób myślących podobnie, podobnie czujących i w podobny sposób potrzebujących przyjemności ze smakowania - mających wspólny cel: zapewnić sobie i nam wszystkim możliwość pełnego czerpania i korzystania z odkryć kulinarnych całej ludzkości. W Polsce Slow Food działa od 2002 r., a jego  pierwsze polskie convivium utworzone zostało w Krakowie.

Slow Food jest bardziej ruchem społecznym pasjonatów dobrego, autentycznego jedzenia niż sformalizowaną instytucją. Jednak filozofia Slow Food z jego „ochroną prawa do smaku” jest  bliska, znacznie wprawdzie bardziej sformalizowanej i ograniczonej do Europy, ale idącej w tym samym kierunku polityce jakości produktów regionalnych i tradycyjnych UE, której celem jest ochrona i promocja europejskiego dziedzictwa kulinarnego.

Co roku Slow Food udziela rekomendacji  restauracjom oraz produktom żywnościowym z różnych kategorii

więcej informacji na krajowej stronie Slow Foodu

data publikacji: 9 grudnia 2022