Wino Gronowe

Region wytwarzania – Ziemia Lubuska

W XIV wieku Zielona Góra uznawana była za stolicę słowiańskiego winiarstwa. Te tradycje kultywowane były także w XIX wiecznych Niemczech ( z plantacji eksportowano wówczas setki tysięcy kilogramów winogron oraz zaopatrywano miejscowe winiarnie) i trwały nieprzerwanie do II wojny światowej. Do tego czasu przetrwały obyczaje związane z kulturą uprawy winogron i produkcji wina, a zwłaszcza Święto Winobrania odbywające się co roku w Zielonej Górze. Po 1989 roku winnice, w których wyrabiane jest wino, często bardzo dobrej jakości, zaczęły powracać do krajobrazu kulturowego i gospodarczego regionu, Jedną z nich jest założona ponad 20 lat temu winnica „Kinga” Kingi i Roberta Koziarskich, w której uprawa winogron odbywa się w sposób ręczny, z ograniczeniem do minimum środków chemicznych. W winnicy „Kinga” wyrabiane jest wino gronowe, wytrawne lub półwytrawne, o bukiecie kwiatowym, owocowym, mineralnym lub korzennym (w zależności od odmiany winogron), bez dodatku wody i cukru. Właściciele robią wino według tradycyjnych receptur, opierając się na przepisach z lat 20. i 30. ubiegłego wieku, trunek powstaje z winogron z własnych winogron. Wyselekcjonowane owoce oczyszcza się w tradycyjnym, ręcznym młynie  a następnie trafiają one do dębowej prasy. Powstały moszcz pozostawiany jest do maceracji a potem tłoczony jest sok (w przypadku wina białego sok moszczu się nie maceruje). Sok przechodzi etap fermentacji, potem wino jest oczyszczane z osadów i pozostawione na rok do dojrzewania. Po tym czasie rozlewane jest do butelek i złożone w piwnicy, gdzie leżakuje jeszcze jakiś czas.

 

Wino gronowe zostao wpisane na Liste Produktów tradycyjnych w 2006r.  Otrzymała także nagrode "Perła" w 2006 r.


Producent:

Kinga i Robert Koziarscy,

winnica „Kinga”,

Stara Wieś 28,

67-100 Nowa Sól,

woj. lubuskie

www.winnicakinga.pl

 

ostatnia modyfikacja: 1 lipca 2010 drukuj artykuł