kabanosy - produkowane w całej Polsce

Długie i cienkie, wędzone w ciepłym dymie i podsuszane kiełbaski wieprzowe w jelitach baranich, o ciemnowiśniowej barwie i charakterystycznym, pikantnym smaku z wyczuwalną nutą kminku. Technologia wytwarzania kabanosów znana jest od ponad 80 lat, a nazwa kiełbasek pochodzi od słowa „kaban” – regionalnej nazwy wieprza, wywodzącej się z gwary podlaskiej. Specyficzny smak wynika z zastosowanego surowca (młode, specjalnie tuczone wieprze) i dodatku specjalnie dobranych przypraw oraz zastosowania tradycyjnej technologii, gdzie bardzo ważny jest proces peklowania oraz wędzenia i suszenia.

 

zdjęcia

gdzie można kupić?

Wszyscy wiemy, że kabanosy kupić można wszędzie. Pojawiły się też dla dbających o linię kabanosy drobiowe, ale te tradycyjne powinny być wieprzowe. Rejestracja produktu w tym przypadku (bez zastrzeżenia nazwy) pozwala nadal wszystkim producentom (nawet i tym, którzy wytwarzają je z drobiu) używania nazwy kabanosy. Natomiast gwarancją tradycji, smaku i jakości będą kabanosy oznaczone znakiem unijnym GTS.
ostatnia modyfikacja: 28 września 2012 drukuj artykuł