kiełbasa jałowcowa - produkowana w całej Polsce

Mocno wędzona kiełbasa w kształcie wianka, ciemnobrązowej barwy, lekko pomarszczona, o kruchej konsystencji. Wytwarzana jest z mięsa tradycyjnych polskich ras świń, żywionych w ściśle określony sposób. Swój charakterystyczny smak i aromat kiełbasa ta zawdzięcza odpowiedniemu dodatkowi przypraw, wśród których dominuje naturalny pieprz i ziarna jałowca, rozdrobnione tuż przed dodaniem do mięsa. Tradycyjna jest także technologia produkcji, odnotowana już w XVIII – wiecznych polskich zapiskach. Kiełbasę tę wędzi się w ciepłym a następnie w zimnym dymie, przy użyciu zrębków bukowych i gałązek jałowca, a na końcu jest przez kilka dni obsuszana.


Kontakt z Związkiem "Polskie Mięso"

ul. Chałubińskiego 8

00-613 Warszawa

tel.: 22 830 26 57

e-mail: pzpeim@wp.pl


Zakład nagrodzony "Perłą"

Małgorzata Dąbrowska,

gospodarstwo Eko-agroturystyczne

Hołowienki 66B,

08-331 Sabnie,

woj. mazowieckie.

 

zdjęcia

ostatnia modyfikacja: 28 września 2012 drukuj artykuł