Kiełbasa pradziada

Region wytwarzania – Beskid Niski, Dukla

W kiełbasie tej zastosowano oryginalne połączenie tzw. grubo rozdrobnionego mięsa szynkowego i wieprzowej wątroby, dzięki czemu po przekrojeniu wędliny widać wyraźnie mozaikę mięsa i wątroby. Wyrabiana jest według receptury rodzinnej wytwórcy, przekazywanej przez przodków – masarzy. Mięso rozdrabnia się i miesza z naturalnymi przyprawami. Nie są stosowane żadne dodatki chemiczne. Kiełbasa wędzona jest w sposób tradycyjny, w komorze opalanej zrębkami drewna bukowego i olchowego. Mięso nakładane jest do naturalnych jelit wieprzowych. Dzięki dodaniu do mięsa wątroby, kiełbasa nabiera specyficznego smaku.


Kiełbasa pradziada otrzymała nagrodę „Perła” w 2006r.


Producent:

Paweł Krajmas,

ZM „Jasiołka”

ul. Nadbrzeżna 1

38-450 Dukla,

woj. podkarpackie

www.jasiolka.com

 

 

zdjęcia

ostatnia modyfikacja: 4 września 2010 drukuj artykuł