Śliwka Damacha

Region wytwarzania – Ponidzie, Niecka Solecka

Jest to dawna, prymitywna odmiana śliwki, przywieziona do Europy ponoć z ogrodów Damaszku z Persji, odporna na choroby, bardzo plenna. Śliwy odmiany damacha były bardzo powszechne na Ponidziu. W okolicach Buska stanowiły najpopularniejsza odmianą śliwek w sadach przydomowych.

Pani Barbara Kapusta, właścicielka zajazdu „Mateo”, promuje wyroby z damachy od kilku lat. Wykorzystuje śliwki tej odmiany do potraw przygotowanych w prowadzonym przez siebie zajeździe: do pieczenia mięs i drobiu oraz ciast, do przyrządzania sosów, do bigosu i regionalnej potrawy: kaszy ze śliwkami, do rozmaitych nalewek. W zajeździe smażone są również powidła.


Śliwka Damach otrzymała nagrodę „Perła” w 2006r.


Producent:

Barbara Kapusta,

zajazd „Mateo”, ,

ul. Dr Piotrowskiego 41,

28-130 Stopnica

woj. świętokrzyskie

e-mail:b.kapusta@mateo.pl

 

 

ostatnia modyfikacja: 22 listopada 2010 drukuj artykuł