Szynka rolowana ze świni złotnickiej

Region wytwarzania – Wielkopolska, Bukowiec

Jest to szynka wagi 10-12 kg, z golonką, bez kości, ze skórą i tłuszczem,  z zewnątrz osznurowana. Wykonywana jest według tradycyjnej receptury, bez dodatków chemicznych, z wykorzystaniem naturalnych przypraw: soli, czosnku, pieprzu, ziela angielskiego, kminku i majeranku.

Nacierana solą na sucho, leżakuje od 6 do 8 tygodni, następnie obsuszana jest w ciągu kominowym w wędzarni i wędzona zimnym dymem z drewna olchowego lub bukowego. Warstwa tłuszczu wokół szynki chroni ją przed wyschnięciem i zapewnia wędlinie kilkumiesięczną trwałość. Specyficzną jakość nadaje szynce mięso świni złotnickiej białej - rasy odtworzonej po wojnie w Wielkopolsce. W latach 1949-50 zakład doświadczalny w Złotnikach, należący do Akademii Rolniczej w Poznaniu, zakupił w woj. olsztyńskim świnie przywiezione przez rolników m.in. z Wileńszczyzn. Rozpoczęto, pod kierunkiem prof. Stefana Alexandrowicza, prace nad utworzeniem hodowli zachowawczej tych świń, nazwanych od miejsca badań rasą złotnicką. Mięso tej rasy, jak dowiodły prowadzone na Akademii Rolniczej w Poznaniu badania, ma cechy bardzo cenione w wędliniarstwie, wyroby z niego mają niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne m.in. są kruche i soczyste oraz zachowują długo trwałość.


Szynka rolowana ze świni złotnickiej otrzymała nagrodę "Perła" w 2006 r.


Producent:

Wędliniarstwo Stefan Słociński,

ul. Kościelna 37,

64-300 Bukowiec

woj. wielkopolskie,

www.slocinski.pl

 

ostatnia modyfikacja: 1 lipca 2010 drukuj artykuł