Wielkopolski ser smażony - Wielkopolska

Pierwszy zarejestrowany produkt, ale też i ser, z innego regionu niż Podhale. Wielkopolski ser smażony posiada zarówno znak unijny ChOG (od 2009 r.), jak i krajowy "Jakość Tradycja".  Zdobywca Perły w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzioctwo i wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w 2005 r.

W odróżnieniu od zarejestrowanych serów górskich wytwarzanych w bacówkach, wielkopolski ser smażony wytwarzany jest według tradycyjnej receptury w zakładach mleczarskich.

Kremowej barwy ser, o  konsystencji podobnej do sera topionego. Wytwarzany jest ze zgliwiałego twarogu,  może być z dodatkiem kminku co nadaje mu charakterystyczny, pikantny smak i ostry zapach. Jest to produkt o sięgającej początku XIX wieku tradycji, a jego recepturę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, prawdopodobnie przywieźli na ziemie polskie niemieccy i holenderscy osadnicy. 

Ser ten jest niezmiernie popularny i ceniony zwłaszcza w Zachodniej Polsce – od Pomorza i Pałuk po Dolny Śląsk.

Aktualnie 3 producentów w Wielkopolsce posiada świadectwa jakości potwierdzające zgodność wytwarzania ze specyfikacją. Zapraszamy na strony producentów wielkopolskiego sera smażonego:

 

logoTopTomysl

logo prod3  wielkopolski ser smażony

www.frackowiak-sery.pl www.toptomysl.pl www.topsery.pl

 


zdjęcia

ostatnia modyfikacja: 22 listopada 2010 drukuj artykuł