Bryndza podhalańska - Podhale

Pierwszy polski produkt, zarejestrowany w KE w 2007 r.

Bryndza podhalańska jest jednym z najbardziej znanych polskich regionalnych produktów.

Miękki ser podpuszczkowy, wytwarzany na Podhalu z mleka owczego lub z mleka owczego z domieszką mleka od krowy polskiej czerwonej. Ser ma lekko pikantny, ostry i słonawy smak. Łatwo rozsmarowuje się na chlebie. 

Wyrabiany jest w bacówkach w czasie letniego wypasu owiec. Tradycje wytwarzania bryndzy sięgają XVI wieku i są związane z kulturą wędrujących wzdłuż Karpat pasterzy wołoskich. Bryndza jest jednym z najbardziej znanych polskich regionalnych produktów.

Jak dotąd (w 2009 r.) tylko 4 producentów otrzymało świadectwa jakości potwierdzające zgodnośc wytwarzania z zadeklarowaną specyfikacją. Wkrótce postaramy się podać kto wytwarza tę prawdziwą bryndzę podhalańską !

Na zdjęciach poniżej Kazek Furczoń pionier rejestracji europejskiej oscypka, bryndzy podhalańskiej i redykołki i jego wyrobu bryndza podhalańska ze "starym" znakiem ChNP (obecnie znak jest taki sam, ale czerwony).

 

Grupa producencka:

Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz

Ul. Szaflarska 93d/7

34-400 Nowy Targ

tel.: 18 226 46 21

e-mail: rzhoik@kr.home.pl

zdjęcia

fot. Jolanta Lipkafot. Jolanta Lipka
fot. Jolanta Lipkafot. Jolanta Lipka
fot. Jolanta Lipkafot. Jolanta Lipka
fot. Jolanta Lipkafot. Jolanta Lipka

gdzie można kupić?

Autentyczną bryndzę podhalańską możemy kupić przede wszystkim na Podhalu, ale i w różnych sklepach w całym kraju. Należy zwracać uwagę na często występujące nazewnictwo zastępcze, które pojawiło się od czasu rejestracji produktu, nawiązujące do nazwy "bryndza podhalańska" . W takim przypadku jest to podróbka, a nie autentyczny produkt!
ostatnia modyfikacja: 14 czerwca 2010 drukuj artykuł