Chleb prądnicki - Małopolska

 

Wypiekany od XV wieku w Prądniku a potem w Krakowie chleb, który stał się przysmakiem królów i biskupów. Jest to chleb monumentalny – jego waga może dochodzić do 14 kilogramów, a długość (jeśli ma kształt owalny) może sięgać 1 metra. Pokryty jest ciemnobrązową skórką, posypaną otrębami żytnimi. Zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni. Chleb prądnicki wypiekany jest na żytnim zakwasie, według tradycyjnej metody, odtworzonej z ustnych przekazów i receptur zapisanych w dawnych dokumentach.

Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Piekarnie B. A. Madej Sp. J. w 2008 r., a od 2005 r. chleb prądnicki wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.

 

Producent:

Piekarnia B. A. Madej Sp. J.

ul. św. Wawrzyńca 16

31-060 Kraków

Więcej informacji o piekarni

zdjęcia

ostatnia modyfikacja: 28 sierpnia 2012 drukuj artykuł