Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego (ESDK)

Członkami tej, działającej od 1995 r. sieci, są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej).
Sieć powstała w Skanii - południowo-wschodniej części Szwecji.

Wkrótce dołączyły do niej: duński Bornholm, Rugia, a następnie całe Niemcy.
Obecnie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należy 19 regionów z różnych krajów Europy,
w których z kolei działają regionalne sieci, zrzeszające:

  • producentów i przetwórców produktów rolno-spożywczych, 
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • restauracje i hotele.


Mają one prawo do używania loga Sieci (z nazwą danego regionu), które podkreśla związek podmiotów z tym właśnie regionem. 
Producenci muszą spełniać określone w regulaminie Sieci kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.

W 2005 roku pierwszym polskim członkiem Sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie.
Chroniony znak: „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” mają obecnie 84 podmioty z tego regionu.

Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są także regiony: opolski, pomorski, zachodniopomorski, wielkopolski i mazowiecki, a świętokrzyski jest regionem kandydującym. Więcej o krajach, regionach i poszczególnych członkach  ESDK ...

 

ostatnia modyfikacja: 10 maja 2010 drukuj artykuł