Członkami tej, działającej od 1995 r. sieci, są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej).
Sieć powstała w Skanii - południowo-wschodniej części Szwecji.
Wkrótce dołączyły do niej: duński Bornholm, Rugia, a następnie całe Niemcy.
Obecnie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należy 19 regionów z różnych krajów Europy, w których z kolei działają regionalne sieci, zrzeszające:
Mają one prawo do używania loga Sieci (z nazwą danego regionu), które podkreśla związek podmiotów z tym właśnie regionem.
Producenci muszą spełniać określone w regulaminie Sieci kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.
W 2005 roku pierwszym polskim członkiem Sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie.
Chroniony znak: „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” mają obecnie 84 podmioty z tego regionu.
Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego są także regiony: opolski, pomorski, zachodniopomorski, wielkopolski i mazowiecki, a świętokrzyski jest regionem kandydującym. Więcej o krajach, regionach i poszczególnych członkach ESDK ...