Kołocz śląski/Kołacz śląski

Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Konsorcjum Producentów "Kołocza śląskiego" w 2008 r.

Bardzo tradycyjne ciasto drożdżowe z makowym, serowym lub owocowym (przede wszystkim jabłecznym) nadzieniem i koniecznie z charakterystyczną „posypką”. Dawniej był pieczony w kształcie koła (stąd nazwa),  a od połowy XIX wieku  na Śląsku ma formę prostokątną. Kołacz jest ciastem obrzędowym, uznanym za regionalną specjalność, od Opolszczyzny po Górny Śląsk. Związany był tu od zawsze z najważniejszymi wydarzeniami rodzinnymi: przede wszystkim z weselem (młoda para obdarowuje nim osoby, które chce wyróżnić, a kołacz miał zapewnić jej dostatek), także z  Komunią Św., stypą. Pieczony był (i jest) na Boże Narodzenie, Wielkanoc, odpusty, dożynki.

 

Producent:

Konsorcjum Producentów "Kołocza Śląskiego"

ul. Trzydziestolecia 30A

Kujawice Górne

tel.: 77 413 11 67

gdzie można kupić?

Lista piekarni, w których można kupić oryginalny kołocz śląski znajduje się tutaj.

ostatnia modyfikacja: 14 czerwca 2010 drukuj artykuł