mięso i podroby ostatnia modyf. 30 listopada -0001

Jeszcze żaden produkt w tej kategorii nie został zgłoszony do rejestracji w systemie europejskim. Jest szansa, że pierwszym takim produktem będzie "jagnięcina z Podhala", kiedy nasi górale dogadają się między sobą. Więcej o problemach rejestracji jagnięciny ...

Liczba produktów zarejestrowanych w tej kategorii jest odbiciem różnego podejścia do problematyki produktów tradycyjnych i regionalnych w różnych krajach europy. We Francji, Portugalii i  Hiszpanii zdecydowanie są docenione  i eksponowane surowce na bazie których można  przyrządzić  dania, których smak i oryginalność będzie wynikiem talentu kulinarnego kucharza, ale i znakomitej jakości użytych produktów.

W Polsce, oprócz jagnięciny z podhala, często wymieniane są inne produkty, o których rejestrację możnaby się pokusić w tej kategorii: świnia złotnicka, kura zielononóżka, gęś polska owsiana i wiele innych

Liczba produktów zarejestrowanych w róznych krajach UE w kategorii mięso świeże i podroby:

  • Francja - 53 
  • Portugalia - 27
  • Hiszpania - 14 
  • Wielka Brytania - 9
  • Niemcy - 3
  • Irlandia i Finlandia - 1

kury

 

jagniecina-podhalanska

jagniecina-podhalanska

Ten element nie posiada opisu.
przeczytaj więcej »