Mimo, że wypiek ten znany jest na całej Lubelszczyźnie, to jednak piróg (pieróg) z kaszy gryczanej, zwany również „krupiakiem” lub „biłgorajskim tortem” jest przede wszystkim sztandarowym produktem żywnościowym Ziemi Biłgorajskiej, która z powodu swoich specyficznych warunków geograficznych jest tradycyjnie terenem uprawy gryki. Na tych terenach o krótkim okresie wegetacji i kwaśnych, piaszczystych glebach słabo udaje się zboże, za to dobrze gryka, która więc zboże zastępowała na co dzień i od święta.
Pieróg swym kształtem i wyglądem przypomina pasztet, gdyż na ogół pieczony jest w prostokątnej brytfance, choć bywa i okrągły. Sporządza się go z grubo łuskanej kaszy gryczanej (najlepiej na połówki), jaj, śmietany, smalcu ze skwarkami, gotowanych ziemniaków, białego sera, z dodatkiem pieprzu i mięty. Wypiekany może być w dwojaki sposób: bez skórki – wtedy zwany jest „łysym” albo w jasnobrązowej skórce, na której wyraźnie widać nakłucia widelcem (wtedy sporządza się ciasto z mąki, jajek, masła, śmietany i drożdży).
Pierogi takie były pieczona na rozmaite uroczystości: na Wielkanoc, Boże Narodzenie, wesela, chrzciny czy stypy, słowem – były ciastem odświętnym, ale jednocześnie podzielnym i niedrogim, bazującym na lokalnych surowcach. W powiecie biłgorajskim piecze „krupniaki” kilka piekarni.
Od września 2005 roku piróg biłgorajski jest wpisany na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, a w 2006 r. otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Producenci:
Krzysztof Gałka, ul. Energetyczna 16, Biłgoraj
Zagroda "Roztocze" w Obszy Zofii i Henryka Kaproniów