Podkarpacki miód spadziowy

Charakterystyczny miód, wytwarzany na terenie 17 nadleśnictw Podkarpacia i dwóch parków narodowych (Bieszczadzkiego i Magurskiego), ze spadzi zebranej przez pszczoły z dominujących od stuleci w tutejszych lasach drzew iglastych - przede wszystkim jodeł, lecz także świerków i sosen. Nektar spadziowy nadaje produktowi specyficzny smak i zapach oraz wyróżniającą go barwę – ciemnobrązową, z zielonkawymi refleksami. Miód spadziowy jest wysokojakościowym produktem, pochodzącym z tradycyjnej gospodarki pasiecznej, kultywowanej do dziś przez podkarpackich pszczelarzy.

W sierpniu 2010 r. podkarapacki miód spadziowy jako 18 polski produkt i jako 5 produkt został zarejestrowany  w KE jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. W 2007 r. podkarpacki miód spadziowy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW i otrzymał Perłę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

ostatnia modyfikacja: 28 sierpnia 2012 drukuj artykuł